Ce aș vrea să gătesc când voi ajunge la pensie: Vareniki/coltunasi/pirosti/pelmeni – cu branza, zmeura si visine, reteta lipoveneasca

Vareniki făcuți după o rețetă lipovenească se mai numesc și colțunași, piroștii, pelmeni. Se pot umple cu brânză, zmeură și vișine, cartofi, varză. O rețetă simplă, explicată pas cu pas, cum se face la Casa Filip din Sarichioi.

Am fost la o pensiune superbă in Sarichioi, la Casa Filip. O curățenie absolut impecabilă, totul așezat cu un bun gust la superlativ. Iar mâncarea… auuuu, inima meaaaa! Am mâncat cu poftă, mi-a plăcut absolut tot. Mai multe informați găsiți, pe site-ul Casa Filip Sarichioi.

Camerele sunt absolut superbe, mult mai frumoase decât la multe hoteluri de 4 stele in care am stat. Si dacă vreți sa mâncați ceva cu adevărat gustos și gătit extrem de curat, nu ezitați să mergeți la ei.

Alte rețete lipovenești pe care le-am pregătit acolo sunt ciorbă de pește lipovenească, dar și o pastă de pește alb, un alt preparat des gătit în bucătăria lipovenească:

Vareniki – Colțunasi – Piroști

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 380 g de faină
  • 200 ml de apă
  • ulei
  • puțină sare
  • Pentru umplutură
  • brânza dulce amestecată cu ou si vanilie
  • zmeură
  • vișine

Cum se face rețetă de vareniki sau colțunași?

Pentru început vom prepara aluatul. Punem faină cernută, puțină sare și turnăm apă, amestecam bine, apoi adăugam puțin ulei. Începem să frământam aluatul, de la margine spre interior, pană când acesta se dezlipește ușor de mană. Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 10-15 minute. Este necesar să așteptam acest timp, pentru că astfel, aluatul se va relaxa și va fi mult mai maleabil și mai ușor de lucrat. Întindem aluatul obținut într-un sul, apoi îl porționam si formăm niște biluțe mici din acesta. Folosind un făcăleț întindem bucățile de aluat.

Pregătim umplutura de brânză pentru vareniki

Peste brânză dulce adăugăm oul, zahărul vanilat. Amestecăm totul bine, până când ajungem la o consistență omogenă.

În bucățile de aluat întinse punem fructe sau umplutură de brânză și sigilăm cu grijă marginile aluatului. Modul de împachetare/sigilare se vede în imaginea de mai jos.

Vareniki, coltunasi

Vareniki, coltunasi

Fierbem vareniki în apă cu puțină sare. Se fierb până când se ridică la suprafață. 3-5 minute durează fierberea, apoi le scoatem la scurs într-o sită.

După ce le-am scurs bine, adăugăm puțin ulei peste acestea și le amestecăm.
Servim vareniki cu smântână, după gust.

Preferatele mele sunt cele cu brânză – nu sunt foarte dulci, sunt exact așa cum îmi plac mie. Persoanele care le vor mai dulci, pot presară deasupra puțin zahar pudră vanilat.

Pofta buna!

https://pofta-buna.com/vareniki-reteta-lipoveneasca-de-coltunasi-pirosti/

Acest articol a fost publicat în Ce aș vrea să gătesc la pensie și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *