Într-o scenă pictată cu măiestrie, contemplăm momentul sacru al Nașterii lui Iisus. Îngenuncheată în fața unui simplu pătuț improvizat, Maica Domnului privește cu adorație Pruncul care doarme, învelit într-o pânză albă, simbol al purității Sale. Îmbrăcată într-o rochie roșie, Maria este învelită într-o mantie lungă, bleu, care îi adăpostește grațios trupul. Capul îi este acoperit cu o maramă bleu, diafană, care îi conferă o aură de gingășie.
Cei trei magi (1) sunt într-o solemnitate adâncă, emoționați de prezența divină. În spatele Fecioarei Maria, unul din magi, un bărbat matur, de statură impunătoare, îmbrăcat într-o robă verde, o haină din postav roșu și pantaloni maro, își ridică mâinile a rugăciune adâncă, ochii lui fiind fixați asupra Pruncului cu un amestec de reverență și recunoștință.
În fața pătuțului, un mag zugrăvit ca fiind un bărbat în vârstă, cu barba albă și cușmă pe cap, privește cu adâncă emoție copilul adormit. Îmbrăcat cu o bluză bleu și un pieptar alb, ține în mână un toiag, simbol al călătoriei sale către această scenă sfântă. Alături, alt mag, un tânăr (2) cu părul șaten deschis, îmbrăcat simplu, privește și el cu uimire și reverență la Pruncul divin.
Alături de pătuț, o oaie se uită curioasă la copil, iar doi porumbei albi se odihnesc pe căpița de fân din spatele celor doi magi.
Pavimentul este realizat din pietre, iar deasupra se înalță acoperișul grajdului susținut de grinzile de lemn.
În depărtare, pe fereastră, se vede cerul înstelat al nopții, iar o stea strălucește mai puternic, anunțând prin lumina sa sclipitoare venirea lui Iisus pe pământ.
Dificultate goblen medie spre mare.
(1) Potrivit relatării din Evanghelia după Matei din Biblie, magii, cunoscuți și sub numele de cei trei magi sau cei trei înțelepți din Răsărit, au fost niște căutători de înțelepciune și semnificație spirituală care au călătorit din Orient către Betleem, urmând o stea care i-a condus la nașterea lui Iisus. Evanghelia nu oferă detalii specifice despre numărul lor, dar tradiția populară i-a identificat adesea ca fiind trei, bazându-se pe numărul darurilor pe care le-au adus: aur, tămâie și smirnă.
Principalul pasaj care se referă la acești magi este Matei 2:1-12. Ei sunt descriși ca fiind magi din Răsărit care au venit la Ierusalim, întrebând: Unde este Împăratul iudeilor care s-a născut? Căci am văzut steaua Lui în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui.
Magii au fost considerați a fi înțelepți și conducători în astrologie și în alte domenii de cunoaștere și înțelepciune. Ei au călătorit o distanță considerabilă pentru a-l găsi pe Iisus și pentru a-i aduce darurile lor. După ce au găsit pruncul Iisus și s-au închinat Lui, au fost avertizați într-un vis să nu se întoarcă la regele Irod, care dorea să îi găsească și pe Isus și pe ei și să îi omoare. Astfel, ei s-au întors în țara lor pe o altă cale, evitând întâlnirea cu Irod.
(2) În tradiția creștină, vârsta magilor care au venit să aducă daruri la nașterea lui Iisus nu este specificată în mod explicit în scripturile biblice. Nu există informații clare sau detalii precise despre vârsta lor. Legendele și tradițiile ulterioare pot oferi unele detalii, dar acestea nu sunt susținute de sursele biblice canonice. Astfel, vârsta magilor rămâne în principal subiect de speculație și interpretare.