Sfântul Nectarie din Eghina, cunoscut și sub numele de Sfântul Nectarie al Eginei, este unul dintre sfinții ortodocși cei mai cunoscuți și iubiți, recunoscut pentru numeroasele minuni atribuite rugăciunilor sale. S-a născut în anul 1846 în Insula Eghina din Grecia și a trăit până în anul 1920. A fost episcop al Pentapolei, o regiune din Egipt, și s-a distins prin viața sa de sfințenie și prin darul vindecării.
Iată câteva aspecte importante legate de Sfântul Nectarie mai jos.
Viața și activitatea: Sfântul Nectarie s-a dedicat vieții monahale încă de la o vârstă fragedă. A studiat teologia și a devenit călugăr la Mănăstirea Varlaam din Insula Eghina. Mai târziu, a fost hirotonit preot și a slujit în Alexandria, Egipt.
Minunile și vindecările: După moartea sa, s-au relatat numeroase vindecări și minuni atribuite rugăciunilor sale. Mulți credincioși îi cer ajutorul în probleme de sănătate, încercări și greutăți.
Cultul: Sfântul Nectarie este venerat în special în Bisericile Ortodoxe, iar în fiecare an, în ziua sa de prăznuire (9 noiembrie în calendarul gregorian, respectiv 3 noiembrie în calendarul iulian), mulți pelerini vin să se roage la mormântul său, situat în mănăstirea din Insula Eghina.
Sfântul Nectarie este considerat un model de viață creștină și de sfințenie pentru mulți credincioși.
Bucură-te, primăvara sfințeniei, ce alungi iarna din gând;
Bucură-te, strălucire ce luminezi întunericul cel adânc;
Bucură-te, cel ce încurci gândurile celor păcătoși;
Bucură-te, cel ce bucuri inimile celor credincioși;
(Acatistul Sfântului Nectarie – Icos-ul al șaptelea)
Goblenul nu are dificultate ridicată, dar pânza mare îl face greu de mânuit în timpul lucrului.