Ce este goblenul?

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului.

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului.

În 1992 când am pornit oficial afacerea, am întocmit o multitudine de texte pentru a populariza goblenul, a completa reclama/pagina de gardă, a prezenta cataloagele și a publica diverse informații publicitare.
Acum, când am început blogul, am găsit în catalogul 3.12 cele de mai jos. Copii mai jos ce am găsit în textele mele inițiale.

Goblenul este descris ca fiind o tapiserie. La rândul ei, tapiseria este definită ca o lucrare de artă efectuată cu mașina sau manual, în care desenul rezultă chiar din armătura ei și care este destinată împodobirii interioarelor.
Tapiseria este cunoscută încă din antichitate, dar epoca sa de glorie este cea a Renașterii când Aubusson si Gobelins (ultimul, centru de artă decorativă, înființat în apropierea Parisului de către frații Jean și Philibert Gobelin) au devenit centre de referință europeană.
Tapiseriile Gobelins se executau după cartoanele desenate de artiști renumiți celebri, precum François Boucher, Monet, Rubens, Guido Reni, Goya s.a.

Pornind de la tapiseria care se realiza în atelierele din Gobelins s-a ajuns astăzi la tabloul în goblen. Acesta reprezintă o variantă a tapiseriei realizată însă cu mijloace si furnituri diferite.
Fiecare punct este țesut cu ață de culoare corespunzătoare, conform modelului de pe pânză sau diagramă.

Tabloul în goblen de astăzi, realizat printr-o multitudine de puncte, induce la o modulație cromatică inspirată parcă din lucrările ,,pointiliștilor”.

Astăzi, goblenul reprezintă o variantă a vechiului goblen, fiind realizat cu unelte și materiale diferite, alese să simplifice lucrul cu acul.

Creatorii noștri socotesc că arta nu mai reprezintă un privilegiu al esteților. Arta, scrisă chiar cu majuscule, este un tabu doborât.
Tuturor celor însetați de frumos le propunem ca opțiune posibilă tabloul de goblen. Simplitatea tehnicii propusă de noi ca și posibilitatea accesibilității la materialele necesare realizării goblenului, pe care vi le punem la dispoziție prin setul de goblen Rogoblen, vă va deschide drumul spre mirificul univers al frumosului.
Pasiunea și perseverența dvs. sunt cheile cu care veți deschide ușile unei noi lumi. In rest frumosul și utilul își vor cere doar întâietatea în această interrelație.

P.S. Recunosc că mă uluiește stilul cam prea bombastic în această lectură de început.

Acest articol a fost publicat în Amintiri, Goblen, lucru de mana, Uncategorized și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *