Ramen – supă japoneză cu tăiței

Supa ramen japoneză are 3 mari componente – o supă de carne hrănitoare și aromată, tăiețeii japonezi/noodles și topping-urile. Recomand neapărat să faceți în primul rând supa așa cum trebuie, fiartă bine cu oase și legumele specifice bucătăriei asiatice. După ce este gata supa, restul le puteți adapta după plac și posibilități.
Dacă ajungeți mai avansați puteți face și noodles de casă pentru ramen, eu deocamdată mă mulțumesc cu cei din comerț. Iar la partea cu topping-uri, obligatorii sunt jumătățile de ou și feliile de carne, iar pe urmă adaptați fiecare farfurie după plac. De exemplu, la copii nu am pus ceapa verde, dar în schimb le-am adăugat porumb fiert din conservă și morcovi cruzi tăiați fideluță. La noi am pus în plus și niște ciuperci shiitake fierte din supă, ar merge și niște ciuperci urechi de lemn, deci vă adaptați.
Bineînțeles că rețeta mea de supă Ramen este una simplă. Sunt foarte multe variante însa baza tot de aici pornește. Este o rețeta simplă și universală, pentru începători în special, iar când dați de gust, puteți experimenta și cu alte rețete mai avansate.
Ingrediente
- Oase de porc – 1 kg;
- Mușchiuleț de porc – 1 bucată;
- Ouă – 4 bucăți;
- Tăieței chinezești – 300 g, oricare preferați și aveți la îndemână;
- Ceapa verde – 5 bucăți;
- Praz – 1 bucată;
- Ghimbir – 10 g, o bucată cât o nucă;
- Ardei gras – 1 bucată;
- Usturoi (caței) – 5 bucăți;
- Ciuperci – 2 bucăți, de preferat shiitake uscate, dar puteți pune și altele, pe care le aveți la îndemână;
- Sos de soia – 5 linguri;
- Sare – 1 lingură;
Pași de urmat
- Preparați și fierbeți supa de carne.
Eu prefer s-o fierb chiar cu o zi înainte, să se pătrundă bine toate aromele și să fiarbă în voie. Deci, mai întâi puneți oasele de porc într-un bol mare, turnați apă rece să le acopere bine și lăsați așa o oră.
2. După acest timp scurgeți apa din bol, aranjați oasele într-o oală mare, adăugați iarăși apă, cât să le acopere și puneți la fiert. Când începe să clocotească, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încă 15 minute.
3. Când au trecut 15 minute, scurgeți atent apa fierbinte din oală, iar oasele le mai spălați bine sub jet de apă caldă la robinet. Cam așa ajungeți să le aveți gata pentru a fierbe supa din ele.
4. Acum puneți din nou oasele în oala curată, adaugați peste ele 3 fire de ceapa verde, prazul (bine spălat și tăiat bucăți mari), 1 ardei întreg (curățat de cotor), ghimbirul proaspăt tăiat felii, cățeii de usturoi și ciupercile shiitake sau altele (dacă aveți).
Turnați apă cât să le acopere bine pe toate și puneți pe foc. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați așa 4 ore.
5. După aceste 4 ore puneți în supă mușchiulețul de porc crud și mai lăsați încă 1 oră la fiert. La final închideți focul și lăsați supa să se mai pătrundă/răcească 1-2 ore sau chiar peste noapte.
6. Apoi scoateți din supă mușchiulețul fiert pe care îl vom tăia felii și îl vom folosim la topping-ul final.
7. Restul de oase și legume le strecurați printr-o sită – eu folosesc mai întâi una mai simplă și mare, apoi alta mai fină – sa fie supa cât mai clară. Oasele și legumele nu le mai folosesc la nimic, le arunc. Eventual păstrez doar ciupercile pentru topping.
8. Si gata, avem o supă consistentă și clară. A rămas să o înfierbântăm bine pe foc, doar s-o potrivim cu vreo 4-5 linguri sos de soia (după gust) și eventual sare. Dar dacă aveți un sos de soia bun, sarea s-ar putea să nu mai trebuiască. Recomand să adaugați sosul de soia câte puțin și să gustați după fiecare adăugire, să vă placă combinația cu supa. Eu am rămas surprinsă cât de bine drege supa și la gust și la culoare.
9. Pregătim topping-urile și tăiețeii. Cât supa așteaptă fierbinte, pregătim topping-urile. Mai întâi tăiați mușchiulețul fiert felii subțiri și eventual ciupercile.
10. Puneți ouăle la fiert în apă clocotită, timp de 6 minute. Apoi le scoateți în apă rece și lăsați 5-10 minute. Am fiert aici 2 ouă pentru 4 porții de ramen (folosim jumătate de ou la 1 porție) și a doua zi am fiert încă 2 pentru altă tură de servit.
11. Fierbeți tăiețeii chinezești conform cu instrucțiunile de pe pungă.
12. După ce îi scurgeți de apă, puteți optional să îi mai dregeți cu 1-2 linguri ulei de susan prăjit pentru un plus de aromă. Plus ca va ține tăiețeii chinezești mai răsfirați.
13. Tăiați mărunt ceapa verde și eventual niște morcov crud fideluță fină. Chiar mi-a plăcut cum se simte în supă.
14. Montați supa. Într-un bol adânc puneți o mână de tăieței, turnați supă fierbinte cât să îi acopere bine.
15. Ornați cu câteva felii de mușchiuleț, o jumătate de ou fiert, ceapă verde și alte topping-uri după preferințe – ciuperci feliate, porumb dulce, morcovi, ceapa verde, etc.
Pentru un plus de savoare recomand să o stropiți cu un pic de ulei aromat/picant chinezesc – reteta aici. Copiilor nu le-am pus pentru că nu suportă să fie ceva chiar și ușor picant in mâncare, dar noi chiar am savurat-o în așa combinație.
A fost neașteptat de bună și cu siguranță a devenit una din preferatele noastre. Recomand neapărat măcar s-o încercați.
Pofta bună!
https://www.lalena.ro/reteta/1774/Ramen-supa-japoneza-cu-taitei/
Ambele forme sunt corecte: tăieței sau tăiței.