Icoana ortodoxă în care Maica Domnului ține pe genunchi un prunc înfățișat ca adult este cunoscută sub numele de Maica Domnului Hodighitria. Termenul Hodighitria sau Odighitria provine din limba greacă și înseamnă cea care arată calea. Această icoană este una dintre cele mai venerabile și recunoscute reprezentări ale Maicii Domnului în tradiția ortodoxă și este adesea întâlnită în biserici și case de rugăciune.
Odighitria este denumirea dată tipului iconografic în care Fecioara Maria ține Pruncul pe braţul stâng şi arată spre El, cu mână dreaptă. Pruncul Iisus ține în mână un sul de hârtie, simbolizând Evanghelia. Această icoană reliefează în chip special Dumnezeirea Pruncului. Veșmântul lui Iisus este auriu, semn al divinității. Maica Domnului se simte învățata și ocrotită de Fiul pe care-L poartă în brațe, asa cum sfânții ierarhi țin Sfânta Scriptură. Chiar și mâna ei dreaptă imită gestul de binecuvântare. Dacă Odighitria arată calea care este Hristos (Ioan 14, 6), ea se prezintă și ca un simbol al Bisericii care-i călăuzește pe creștini, prin veacuri, spre capul ei, care este Hristos Mântuitorul.
Maica Domnului este îmbrăcată cu haine în culori calde, ornate simplu. Aureolele sunt redare în tonuri de bleu și auriu, ultimul provenind în principal de la fundal. Chenarul tabloului este realizat în culori plăcute, intersectate inteligent și cu simț artistic, similare cu cele folosite în restul tabloului.
Complexitate ridicată.