Cum decid papilele gustative ceea ce ne place?

Oare cum decid papilele gustative ceea ce ne place? Cred că asta are de a face cu tradițiile sau cultura consumatorului. Sâmbătă trecută au făcut rabat de la această credință și le felicit.

Că în Câmpina există un restaurant indian (Swagat Indian Restaurant) a fost o surpriză pentru mine, drept care după o învăluire a prietenilor în povestiri din care reieșea cât de curat este acolo, ce personal deosebit posedă, dar mai ales ce delicioase sunt toate cele din lista de menu (informații ce le-am strâns timp de trei zile de pe net), i-am hotărât ca după excursia de pe Valea Doftanei să ne oprim aici. Nimeni nu a avut ceva de obiectat când am făcut propunerea, dar farmacista din grup a luat pentru orice eventualitate (incompatibilitate digestivă!, zise ea) niște Furazolidon în bagaj.

Am parcat pe o străduță liniștită. Am recunoscut locația după fotografiile de pe net.

Restaurant indian Swagat

Restaurant indian Swagat – imagine de pe internet. Acum gradina din față arată diferit.

O curte mică în fata restaurantului unde de o parte și alta a scărilor sunt așezate câteva mese acoperite cu fețe de masă albe (la fel cu saltelutele pentru scaune), imaculate, mese protejate de umbrare imense ce totuși nu ne puteau ocroti de vipia de afara (39 grade!). Așa că am hotărât să urcăm scările clădirii, o vilă decorată pe dinafară și pe dinăuntru cu niște motive florale stilizate, în diverse tonalități de culoare, parcă o continuare a stampelor standard indiene ce le găsești și pe pereți.

Restaurant indian Swagat

Restaurant indian Swagat – intrare

Să fii întâmpinat în pragul locației cu zâmbetul pe buze, invitat chiar cu oarece curtoazie să îți alegi o masă și apoi ajutat să înțelegi ce iți oferă un meniu indian – eu nu am văzut așa ceva până acum.

Oglinda si canapele Swagat

Interior de inspiratie indiană Swagat

Meniul îl tot citisem în cele trei zile dinaintea excursiei, ba m-am consultat și cu prietena mea indiancă (nativă din India, rezidentă în Anglia momentan), Shanta ce mi-a înaintat niște sugestii: Try Chicken Methi Malai, Dal Gosht, this two items can be eaten with Naan or rice. Under dulciuri (I think sweet) try Ladoo and Gulab Jamun.  Under drinks try Masala Chai may be after your meal. This is tea with spices. Also during your meal try Lassi.

Mese la fereastra swagat

Mese la fereastră –  Swagat

Meniul pe care l-am citit și răscitit în cele trei zile este mărișor. Conține oferte pentru pui, berbecuț și porc. Mai puțin vită, că nu ar mai fi indian. Există și multe oferte pentru vegetarieni. Pe lângă curry-uri vegane sau cu carne sunt varii gustări, biryaniuri (mâncare cu orez unde componenta principală este orezul, în special orezul Basmati), dar și vestitele tandoor-uri (mâncare făcută la cuptorul cilindric).

perete swagat

Interior Swagat

Mi-am luat o cafea vietnameză (delicioasă) cu gheață, dar și o apă minerală, șoferul o limonadă Mohito (frunze de mentă zdrobite cu zahăr brun peste care s-a adăugat zeama de la lămaii și apă plată), iar restul grupului bere autohtonă.

Tacamuri Swagat - zona innegrita este ornamentala

Tacamuri Swagat – zona innegrita este ornamentala

Am comandat ghidați de chelneriță ce ne-a explicat gradul de picant. Când spui mediu picant, deja pentru noi este chiar picant. Doar trei am avut curajul sa spunem mediu la curry-urile comandate. Oricum, nu am avut parte de bhut jolokia. Am evitat sa comandăm orez pentru ca ne doream neapărat să gustăm Naan-ul lor, niște lipii asemănătoare italienei Focaccia, dar nu așa de crocantă ca ultima. Am cerut Naan cu usturoi și așa a făcut și majoritatea, dar cineva a cerut cu unt, iar altcineva cu brânză. După ce pâinicile au ajuns la masă în niște coșulețe mici rotunde, îmbrăcate în pânză de in, albă am gustat și de la vecini, dar tot cele cu usturoi au câștigat.

Naan

Naan

Le-am gustărit de parcă erau antreuri. Intre timp eu am împărțit o supă de roșii numită Tamatar ka shorba (oare numai mie mi se pare ca acest cuvânt shorba seamănă cu  ciorba noastra?).

Supa de roșii

Plăcută la gust, densă suficient încât să nu fie nevoie să apelez la Naan și, deschizătoare de drum către bucătăria indiană. Deschizătoare pentru că au urmat Pork makhini (preparat cremos, apetisant și aromat, realizat din carne fragedă de porc) și Chicken tikka masala (pui tikka masala este un fel de mâncare format din bucăți de pui marinate prăjite într-un sos condimentat, sos de obicei cremos și de culoare portocalie) aduse în clasicele lor vase de metal cu lumânărică aprinsă sub ele și conținând câteva bucăți de carne înecate într-un sos delicios de unde răzbat clasicele arome ale condimentelor indiene.

Vas curry

Vas curry

În timpul mesei am cerut un Lassi fresh cu mentă, așa cum mă sfătuise Shanta. Este un iaurt aromat și răcoritor, dar nu prea a fost pe gustul meu.

Lassi fresh cu mentă

Lassi fresh cu mentă

Băieții din grup, mai conservatori și-au comandat un Swagat special ta ndoori pork, adică niște bucatele de ceafă de porc marinate în sos de nuci caju, ceapă și condimente indiene făcute la tandoor și așezate pe un pat de ceapă roșie. Mi-au plăcut, dar tot curry a câștigat primul loc în inima mea. Am putut manca precum indienii autentici, înmuind bucățile de Naan în sos și apoi să le bag in gură, fără grijă că pot scandaliza pe cineva. Iar un curry rămâne un curry. De neuitat.

Imagine de pe net pentru Swagat special ta ndoori pork

Imagine de pe net pentru Swagat special ta ndoori pork

Am terminat masa cu cate o bombonică Ladoo care da, a fost aromată, dar nu și după gustul meu. Ladoo este un desert tradițional indian, compus din diferite ingrediente, cum ar fi unt, făină de năut prăjită precum și semințe de susan și alte condimente și are formă sferică. Am avut ofertă și varianta Ladoo cu sirop, dar deja ne grăbeam, așa ca am luat varianta uscată (care este tare sfărâmicioasă). De unde concluzia: nu este bine sa te grăbești când esti la Swagat.

Ladoo

Ladoo

Regret ca nu am comandat niște antreuri ca să ne facem o idee, dar m-a blocat faptul că erau prăjite.
Regret iar ca nu am comandat și o porție de Kache aam (mango crud), un curry de mango pe care mulți l-au lăudat. Aici, recunosc, am uitat. Deci mai trebuie să mai ajung acolo fără greș.
Prețuri – mai mici decât cele din București.

Noi vrâncenii din ultima sâmbătă din august 2023 le uram indienilor de la Swagart Câmpina același succes în continuare. Mulțumiri personalului.
Când am plecat noi de la restaurant deja nu mai erau locuri libere decât la mesele de afară, din partea dreaptă a locației (în stânga era plin), dar acolo tronau în continuare cele 39 de grade.

Si o mică dovadă a curățeniei pe care am găsit-o la Swagat: chiuveta de la baie.Baie Swagat

P.S. La Furazolidon nu a fost cazul sa apelam nici atunci, nici a doua zi.

Acest articol a fost publicat în Excursiile mele. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *